Blogger tarafından desteklenmektedir.

21 Ekim 2012 Pazar

Mongol - Cengiz Han

Mongol - Cengiz Han


Yapım: 2008 - Moğolistan,  Kazakistan,  Almanya,  Rusya, 
Tür: Biyografi,  Dram,  Romantik,  Savaş,  Tarih, 
Süre: 126 dakika
Yönetmen: Sergei Bodrov, 
Oyuncular: Tadanobu Asano, Khulan Chuluun, Honglei Sun, Amadu Mamadakov, He Qi, Ba Sen, Batu Huntun, Ji Ri Mu Tu, Ben Hon Sun,



Moğol” üçlemesinin ilk filmi olan CENGİZ HAN, genç Timuçin’in savaşarak esaretten kurtuluşunu ve dünyanın yarısını ele geçiren uçsuz bucaksız Moğol İmparatorluğu’nun kurucusu olan Cengiz Han ünvanına sahip oluşunu konu alıyor. Esugei Kağan dokuz yaşındaki oğlu Timuçin ile Moğol bozkırlarında Merkit boyuna gelin seçmeye giderler. Böylece Esugei Kağan Merkitlerle yıllarca süren düşmanlığa bir son verip barış sağlayabilecektir.  Ancak Timuçin yolda dinlenmek için durdukları bir kabileden eşini seçer.  Bu durum Merkitler ile yapılacak barışa engel olur.   Geri dönerken düşmanları tarafından zehirlenen Esugei ölür ve dokuz yaşındaki Timuçin kabilenin başına geçer.

Tarihi bir merakla film kendini izlettirse de belki tarihi bilgilerin zaten eksik olmasından yada senaristin boşlukları doldurup tarihi saptırırım kaygısı filmin içinde zamanı anlamada boşluklara neden olmuş. özellikle tutsaklıktayken timuçinin yaşlanması ama annesinin yaşlanmaması gibi ince noktaların atlanması izlerken kopukluğa neden olmuş. savaş sahneleri, giysiler, mekanlar gerçekten etkili olmuş.
sanırım bir üçleme olacakmış diğer filmlerin eksiklikleri dolduracağını umarak Türk Tarihine merakı olanların en azından karakterleri tanıması için filmi izlemelerini öneririm.
Bazı sitelerde filmin orjinal adı olarak Mongol: The Rise of Genghis Khan kullanılıyor.









0 yorum:

Yorum Gönder